Jak robić domowe kiszonki? Ogórki, kapusta, jabłka…

Zdrowa żywność Police

Zachodniopomorskie

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich istniała nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że dostane w czasie warzywa można ukisić także dzięki temu kosztować je poprzez pełen rok. To jeszcze pyszny, dobry w prostym sposobu styl oraz znacznie dobrych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Dobrzany

Co takiego innego jest w kiszonkach?

zdrowa żywność
zdrowa żywność

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one rozkładają cukry w rezultatach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmianie stymulują układ odpornościowy, natomiast nie tylko. Jeszcze więcej słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z mózgiem, co daje, że całe bakterie w jelitach są też nacisk na swoje zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej typowej mikroflory, a nawet powinien ją zdobyć pod uwagę, przygotowując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co więcej, kiszonki mają dużo witaminy C niż warzywa w całości surowej. I wtedy prawdziwy przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości natomiast w zespole zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – postać z nich istnieć potrafi już wiesz, a czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas również odnajdziesz w niniejszym dokumencie. Zatem do dzieła!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i wybierasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w domowych sokach. Inaczej będzie posiadać kontakt do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go a ponownie ubij kapustę. Sposób tenże będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. I więc będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest już gotowa. Na efekt umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki włóż w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na pewien słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w sumy. Noś je poprzez pół doby pod kocem. Potem odstaw do trudnego i ciężkiego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz posiadać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumy.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego a także ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie części, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z kilkoma łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w pełni zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Plus to by istniałoby na końcu! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został zorganizowany przez polskie sklepy oferujący Własne produkty z dostawą do domu w Niemczech.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o